Zoals wereldwijd bekend bewegen en werken Afrikaanse vrouwen dagelijks met hun kind op de rug. Ze werken graag in groepsverband met baby's in de draagdoek. De kinderen worden hiermee gesust en en vallen vaak in slaap. Ze worden wakker tussendoor omdat ze graag wat willen eten, de mama draait de draagdoek om van haar rug naar haar zij of voorkant om de baby te kunnen borstvoeden.

Geen last voor de mama, aangezien ze zo verder gaat met haar werk. Het lijkt in de ogen van een westerse ouder dat het werk fysiek zwaar is - maar nee - ze zijn eigenlijk gewoon aan het sporten. Omdenken dus!

Het is daar een gewoonte, een heel oude gewoonte. Toen ik opgroeide was dat vanzelfsprekend en nu nog steeds. Ik kan me niet meer herinneren dat een moeder ooit klaagde dat haar baby, peuter of kleuter te zwaar was. We hebben zelfs een gezegde dat luidt "een olifant vindt haar eigen hoorns (slagtanden) nooit zwaar".  

Het was voor mij een cultuur shock toen ik naar Nederland kwam op mijn 22ste Het is niet zo dat je alleen aan de taal mag wennen, maar aan meerdere factoren n.l.:

 • Verandering in etenspatroon
 • Wennen aan het type voeding
 • Wennen aan te veel keuzes en te veel supermarkten
 • Ander soort brood, dan het weinig keuze brood die wij zelf bakten in Afrika

Het was allemaal te veel, toch doe je boodschappen, je eet en wil je nieuwe dingen uitproberen. Je gaat meepraten dat we inderdaad in Afrika arm zijn. Waar ik wel op een gegeven moment achter kwam, was dat je toch weer tegen overgewicht moest vechten. Hoe? In Europa is het weer niet altijd zo mooi als in Afrika. Stofwisseling moet steeds gestimuleerd worden. Een Europese vrouw gaat daarom naar een sportschool, of ze moet echt gemotiveerd zijn om thuis te bewegen en combineren met kinderen en werk.

Helaas is dit niet niet altijd de realiteit. Voor iemand die in Europa is opgegroeid, is het makkelijker om bepaalde type voeding te verteren. Voor mij was dit niet het geval. Ik blijf een afrikaantje dat in de kou opgroeit en dat werkt niet altijd goed. Ik zie wel dat ouders graag terug willen naar hun oude gewicht, om weer fitter te voelen. Het kost echter veel moeite om naar de sportschool te gaan, het is ook niet voor iedereen weggelegd. Dus als je geen geld hebt kun je ook niet:

 • in groepsverband sporten

 

 

De rechter foto laat twee Afrikaanse vrouwen zien die aan het werk zijn en een mooie samenwerking uitvoeren. Op de linker foto zien we westerse vrouwen ook hard aan het werk tijdens bodypump.

Beide foto's maken het duidelijk waarom ik met dit nieuwe concept kwam. Ouders slepen kinderen van A naar B. Sommige in een draagdoek en sommige met een wagen.

Toen ik mama werd miste ik direct contact met anderen. Voordat ik een baby kreeg, ging ik 3 keer per week naar een sportschool , aangezien ik geen belemmeringen had. Ik had alle tijd voor om veel dingen te ondernemen. Ik zie liever niet dat moeder zijn een belemmering is.

Nu met een baby vond ik het moeilijk omdat ik toch iets moest regelen zodat ik naar de sportschool kon, of even iets meer doen dan alleen een wandeling maken. Mijn man werkte onregelmatig, waardoor ik ook niet altijd in de avond kon sporten. 

Al zou ik in de avond kunnen sporten was dit ook niet altijd gemakkelijker.

Thuis:

 • Mijn man was de hele dag niet thuis dus we zagen elkaar nauwelijks als ik toch zou gaan sporten, ik wilde ook niet dat we onze relatie in steek gingen laten
 • Ik had vaker behoefte om toch gezellig met mijn man op de bank te zitten na een vermoeiende dag met de baby
 • Niet altijd kon mijn man thuis blijven met de baby, ik kon dus niet optimaal sporten.
 • Mijn schoonouders wonen ver weg, en de meeste vrienden en buren gingen ook gewoon werken.

Zo gaat het maar door. Zo ontstaat mogelijk bekkeninstabiliteit en nog meer problemen zoals overgewicht.

Sportschool:

Al zou ik iemand hebben die met mijn baby thuis bleef, al zou een sportschool een perfecte oppasservice hebben, miste ik toch een aantal dingen. Ik was niet meer de oude. De eerste paar keren dat ik de sportschool bezocht, stond ik ineens in een aerobics les, met jonge grietjes die onafgebroken en best heftig aan het sporten waren. Ik vond het best zwaar. Er was dus nog niet echt aangepaste beweging voor vrouwen die nog aan het herstellen waren, ik miste:

 • Een groep mensen die ook pas bevallen waren net als ik
 • Speciale beweging/sport wat bij me paste aangezien ik pas bevallen was
 • Bekken-Fysiotherapeut bijvoorbeeld, zodat ik niet naast mijn abonnement extra kosten heb
 • Een draagconsulent die mij kan leren hoe ik gemakkelijker met mijn baby kon bewegen op een veilige manier.

Helaas had ik in eens diverse afspraken staan per week: eentje naar de fysiotherapeut, eentje naar mensendieck therapeut, eentje naar de sportschool. Kortom, er worden problemen gecreëerd en ook nog es oplossingen voor problemen die nooit had mogen ontstaan. 

 • Postpartum depressie
 • Kraambedpsychose
 • Scheidingen naar aanleiding van stress
 • Nog meer factoren waarvan in de westerse landen voor elke probleem een deskundige voor nodig is.
 • Achteraf, het kost geld

Sporten, van ouders onderling, en baby's die ook samen opgroeien met de sport en gezellige mentaliteit. Dat maakt waarschijnlijk een mooie toekomst! Mijn droom is met babycarryworkout dat gene te bereiken wat alle ouders verdienen :

Van sporten met je baby maak je:

 • Een ontspannen moeder (happy mama = happy family)
 • Een hechte gezin (door geborgenheid van ouder en kind in de draagdoek)
 • Liefdevolle relatie
 • Een sociale sterke ouder (doordat de mama met de zelfde doelgroep sport, deelt ze gemakkelijker haar last, probleem en ervaring met andere ouders.
 • Mannen komen thuis en genieten van alles wat ze om zich heen zien.
 • Een betere ontwikkelde baby, peuter doordat hij/zij een veilige nest krijgt.

Afrikaanse vrouwen zijn niet alleen aan het werk. Ze maken ook vaak plezier en ze zingen met elkaar!  

 

Laatste nieuws

Hoera onze locatie ...

Vandaag ben ik meer dan trots! Het begon met ...

TV opname Nieuwkoop BCW

In het kader van PAPA worden en zijn, ...

Mama masterclass 2017 ...

22 - 26 februari 2017 : Negenmaandenbeurs RAI ...

Groene Gezinsbeurs BCW ...

Op 1 oktober zijn we uitgenodigd op de Groene ...

Foto's 

Kalender

June 2019
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Contact

Scroll to top